Frukt fest i kantinen i mars og april.
Postet av OSL den 27. Feb 2014
I mars og april gjør kantinen vår det litt letter å nå målet om ”5 om dagen”. Med halv pris på frukt ved kjøp av salat i hele mars og stand medsmaksprøver og demonstrasjon av juicing i april burde det være noe for enhver smak.
Vidundermedisin.
Frukt, bær og grønnsakerer naturens egen vidundermedisin. De er stappfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter som gir overskudd, styrker immunforsvaret og er med på å beskytte oss mot livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetestype 2. Og som om ikke det var nok,har resultater av nyere studier vist at høyt inntak av antioksidanter fra frukt og grønt er assosiert med bedre kognitiv funksjon og raskere restitusjon etter fysisk aktivitet. Det er jo nesten for godt til å være sant!
Hvor mye er egentlig ”5 om dagen”?
Minimum fem om dagen,gjerne mer, er en god leveregel. Når det gjelder frukt og grønnsaker kan det faktisk aldri bli for mye. Helsedirektoratet anbefaler et inntak på minimum 500 g frukt, bær og grønnsaker hver dag, og derav minimum 250 g i form av grønnsaker. Men til tross for en moderat økning i inntaket de siste 10-årene er det dessverre fortsatt langt igjen. Tall fra vår nyeste nasjonale kostholdsundersøkelse Norkost 2010 – 2011 viste at gjennomsnitts nordmannen hadde et inntak på 320 g frukt, bær og grønnsaker. En EU undersøkelse fra 2011viste at Norge hadde det tredje laveste inntaket av frukt, bær og grønt av de 27 EU landene. Mens vi kun inntok drøye 300 g frukt og grønt, så spiste f.eks franskmennene i snitt over 800 g. Du bør variere mellom ulike typer frukt, grønnsaker og bær og fortrinnsvis velge de med sterke farger for å få i deg mest mulig og variert innhold av vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Juicing
Juicing omtales som den nye helsebesettelsen i USA og er virkelig på frammarsj i Norge. Det er super trendy – og godt. Det er ingen tvil om at det er sunt med frukt og grønt, men er det noen helsefordeler ved juicing fremfor å spise frukt og grønnsaker hele?
Juicing er en samlebetegnelse på å lage frukt og/eller grønnsaksjuicer selv fra frisk frukt og grønt. Man kan i prinsippet lage alt fra de enkleste juicene med en god gammeldags sitruspresse til ”avanserte” blandinger med eksotiske frukter, urter og grønnsaker med en av de nye fancy juicing-maskinene der både frukt og grønnsaker går rett i juiceren med skallet på. For de som sliter med å få i seg alle 5 om dagen kan juicing gjøre det lettere siden man da kan få i seg et variert inntak av frukt og grønt i form av juice. Det er mulig å lage mange friske, deilige frukt og grønnsaksjuicer og noen grønnsaker kan ”kamufleres” inn i en juice,mens andre gir en heller pussig, besk og stram smak. En bok om juicing kan gi tips til smakfulle og varierte blandinger.
Ferskpresset frukt- og grønnsaksjuice inneholder mesteparten av vitaminene, mineralene og fytokjemikaliene (antioksidantene og andre aktive plantestoffer), men mesteparten av kostfibrene tapes. Fiber er viktig for helsa både fordi det stabiliserer blodsukkeret og bedrer metthetsfølelsen og fordi det har bidrar til en god fordøyelse og en frisk tarm.
Noen hevder at næringsstoffene i frukt og grønt absorberes lettere via juice enn fra frukt og grønnsaker og at dette kan gi ytterligere helseeffekter blant annet i form av å rense kroppen (detox). Det finnes i dag ikke dokumentasjon for at det er sunnere å innta frukt og grønnsaker som juice framfor å spise frukt og grønnsaker og det er heller ikke dokumentert at juicing gir kroppen noen form for detox. Menneske-kroppen har sine egne naturlige avgiftingssystemer. Det er derimot godt dokumentert at et høyt inntak avantioksidantrike frukt og grønnsaker minsker risikoen for både kreft og hjerte-og karsykdom. De fleste studiene er gjort på hele frukt og grønnsaker,men det er også studier som tyder på at frukt- og grønnsaksjuicer har positiveeffekter.
Konklusjon
Juice er i seg selv både sunt og næringsrikt, og de helt ferske juicene er ekstra smakfulle og næringsrik.Juice er uansett ikke et fullverdig måltid og kan ikke erstatte mat, selv om det bidrar med mye vitaminer og antioksidanter og endel mineraler. Det er ingen studier som tyder på at juicing er sunne enn å spise frukt og grønt,men det kan være en fin måte å øke inntaket av frukt og grønt på for de som har et lavt inntak. Men husk at du går glipp av fibrene og får mye raske karbohydrater som gir rask blodsukkerstigning , så ikke overdriv. Målet bør være å innta ”5 om dagen”, hoveddelen bør spises i form av hel frukt og grønt og juicing kan brukes som et hjelpemiddel for å nå målet hver dag.
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.
Siste fra OSL

Grønnsaker med guacamole-dipp
27.02.2014
Ny Formstige kampanje starter 01 mars
27.02.2014

Resultater fra Formstigen 2013
17.12.2013

God påske
26.03.2013